Chorvatské ovoce na podzim část 1.
Protože podzimní počasí na Jadranu je stále příjemné a moře teplé, určitě stojí za to se sem podívat i po hlavní sezóně. Ale co vlastně znamená sezóna, že? :)
Na podzim se můžete zastavit a více si užít autentickou Dalmácii. Místní se vracejí do svých apartmánů a domečků na posezónní úpravy, a často potkáte starší obyvatele, kteří sem přijíždějí, aby si na podzim a v zimě nahřáli klouby. Přijeďte se sami přesvědčit a vychutnat chorvatské dobroty na autentickém místě s cvrkotem cikád a zapadajícím sluncem na obzoru? Podívejte se na naši nabídku apartmánů ZDE.
Na trzích objevíte nejrůznější chorvatské ovoce: sušené fíky, čerstvé víno a další podzimní plody, jako jsou žižule, jedlé kaštany, rogač, granátová jablka nebo kaki.
Dneska si představíme sladké fíky a granátová jablka.
Pokud vás více lákají tekuté poklady než pevné ovoce, mám pro vás také něco zajímavého. Milovníci vína si přijdou na své na stránkách 8wines, kde najdete výběr téměř 50 chorvatských vín!
Pojďme se v tomto článku podívat na chorvatské ovoce, tentokrát fíky a granátová jablka...
Chorvatské ovoce: Fíky
Fíky patří mezi nejstarší pěstované plody na světě, ceněné už ve starověkém Egyptě a Řecku. Fíky jsou zřejmě nejznámější chorvatské ovoce.
Jsou plné vlákniny, vitamínů a antioxidantů, což z nich dělá výborný prostředek pro zdraví srdce a podporu trávení.
Botanicky vzato, fíky jsou ve skutečnosti obrácené květy opylované specifickými vosičkami. Existuje více než 800 druhů fíků, které jsou oblíbené především v kuchyních středomořských zemí. Fíky mají i symbolický význam, například ve starověkém Římě byly spojovány s plodností, a v buddhismu s osvícením.
Domorodci fíky často suší na sluníčku a prodávají je na trzích, ale i přímo u svých domů, nebo na dece u promenády.
Fíkové pochoutky si můžete pořídit i v ČR, například na Nutworld.
Chorvatské ovoce: Granátová jablka
Granátové jablko je také starověké ovoce, které bylo ceněno nejen pro svou vynikající chuť, ale i pro zdraví prospěšné látky. Uvnitř se skrývají
stovky šťavnatých semínek bohatých na vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Toto ovoce má silné protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a prospívá srdci. V mnoha kulturách se granátová jablka považují za symbol plodnosti, hojnosti a dlouhověkosti. Granátové jablíčko můžete jíst jen tak a nebo třeba si ho dát do salátu spolu s rukolou. Tento salát je jednoduchý, ale plný svěžích chutí. Já do takového salátu ráda přidávám kozí nebo ovčí sýr a zakápnu glazé z fíků nebo granátového jablka.
V chladných zimních dnech vás příjemně zahřeje a váš domov provoní čaj z granátového jablka. Tento osvěžující nápoj dodá teplo i energii. Čaje s granátovým jablkem, stejně jako vonné produkty, můžete objevit na Nutworld.
Comments