top of page
Obrázek autoraPineTree

Chorvatské ovoce - Hroznové víno

Aktualizováno: 18. 9.

Chorvatské ovoce na podzim část 2.


V minulém článku jsme si představili chorvatské ovoce, a to sladké fíky a granátová jablka. Tentokrát se zaměříme na hroznové víno, které se právě na podzim sklízí a připravuje na výrobu vína. Chcete si vychutnat chorvatské víno na autentickém místě s cvrkotem cikád a zapadajícím sluncem na obzoru? Podívejte se na naši nabídku apartmánů ZDE.


Chorvatské ovoce - Hroznové víno


Hroznové víno v Chorvatsku má dlouhou tradici, sahající až do antiky. Oblast je ideální pro pěstování révy díky středomořskému klimatu s teplými léty a mírnými zimami. Mezi známé chorvatské vinařské regiony patří Istrie, Dalmácie a Slavonie, z nichž každý má svá specifika v pěstování různých odrůd.


Příprava vína začíná sklizní hroznů, která probíhá obvykle na podzim. Po sběru se hrozny lisují a šťáva fermentuje. Bílá vína se fermentují bez slupek, zatímco červená s nimi, což dodává vínu barvu a chuť. Chorvatská vína zahrnují jak bílá, tak červená, s oblíbenými odrůdami jako Babic, Malvazija, Graševina a Plavac Mali. O některých odrůdách si můžete přečíst na croatiaunpacked.




Velmi podrobnou mapku chorvatských odrůd jsem našla jak plakát, který je k zakoupení zde.

Pokud vás lákají tekuté poklady a nepřivezli jste si dostatečné zásoby z Chorvatska, můžete si přijít na své na stránkách 8wines, kde najdete výběr téměř 50 chorvatských vín!


Už jste ochutnali rakiji z hroznového vína?


Výroba rakije, tradičního balkánského destilátu, je v Chorvatsku hluboce zakořeněná. Rakije se vyrábí především z fermentovaného chorvatského ovoce, nejčastěji ze švestek, hroznů nebo fíků, a v některých oblastech také z meruněk, hrušek či broskví.


Proces začíná fermentací ovoce, kdy se rozmačkané plody nechají několik týdnů kvasit, aby se cukry přeměnily na alkohol. Následně se kvas destiluje v měděném kotli zvaném kazán. Destilace probíhá obvykle dvakrát, aby se zvýšila čistota a koncentrace alkoholu. Po destilaci se rakije nechává odležet, někdy i několik let, čímž získává jemnější chuť.


Nejznámější druhy rakije v Chorvatsku jsou loza (z hroznů), šljivovica (ze švestek) a travarica (bylinková rakije).



Co ještě můžete v Chorvatsku ochutnat z hroznového vína...



Prošek je tradiční sladké dezertní víno, vyrobené z přezrálého hroznového vína, často sušených na slunci, což zvyšuje cukernatost. Prošek je husté a bohaté na chuť.


Samozřejmě z hroznového vína se také vyrábí hroznový (vinný) ocet a džemy.




Pokud jste zatím znali všechno chorvatské ovoce, neezapomeňte se podívat i na další díly seriálu, kde vás určitě překvapí co je žižule :)


54 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


Srima Pine Tree Apts
Srima Pine Tree Apts
Sep 16

Co byste si dali? Hroznové víno, nebo radší víno, či prošek? <3

Like
bottom of page