top of page
Obrázek autoraPineTree

Chorvatské ovoce - Žižula

Aktualizováno: 25. 9.

Chorvatské ovoce na podzim část 3 - Žižula


V prvním dílu jsme si představili chorvatské ovoce, a to sladké fíky a granátová jablka. Druhý díl byl věnovaný kompletně hroznovému vínu. Třetí díl vás seznámí s něčím méně známým, a to žižule. Že jste to nikdy neslyšeli? Tak přijeďte k nám do Pine Tree na podzim a vychutnejte si tyto slaďoučké plody.


Chorvatské ovoce: žižule, čičimak, jujube či cimek


Chorvatské ovoce žižule, také známá jako jujuba, je ovoce pocházející z Asie, konkrétně z oblastí Číny a Indie. Strom, na kterém toto ovoce roste, se nazývá cicimek čínský (Ziziphus jujuba). Žižule jsou malé, kulaté nebo oválné plody, které v nezralém stavu připomínají malé jablko a mají svěže zelenou barvu. Jak dozrávají, jejich slupka se zbarvuje do červenohnědé barvy, až téměř zčerná, a struktura ovoce se mění na sladkou a lehce kořeněnou.


Toto chorvatské ovoce roste poměrně hojně nadivoko (stejně jako fíky) a můžete si je tak ntrhat sami, nebo koupit na trzích. Na fotce níže můžete vidět i sušené fíky navlečené tradičně "do korálků".


Chorvatské ovoce - čerstvé žižule na stromě
Chorvatské ovoce - čerstvé žižule na stromě

Žižule jsou ceněny nejen pro svou chuť, která se po vysušení podobá datlím, ale také pro své léčivé účinky. Obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamín C, a jsou bohaté na antioxidanty. V tradiční čínské medicíně jsou považovány za prospěšné pro posílení imunitního systému, zklidnění nervů a zlepšení trávení.




Kromě čerstvého ovoce se často konzumují i sušené, přidávají se do čajů, dezertů nebo se používají v tradičních lécích. V Chorvatsku, zejména na jihu Dalmácie, jsou žižule (chorvatsky žižula) velmi populární a používají se k výrobě několika tradičních produktů. Mezi nejznámější patří:


Zase ta rakija od žižule (žižulová rakije): Tradiční pálenka z fermentovaných plodů žižule. Tento nápoj je v Chorvatsku oblíbený jako digestiv a má charakteristickou sladkou a ovocnou chuť. Rakija se vyrábí destilací žižulového ovoce a má vysoký obsah alkoholu, podobně jako ostatní druhy rakije vyráběné z ovoce. Recept na domácí rakiju od žižule například zde.

Sirup z žižulí: Žižule se v Chorvatsku také vaří do sladkého sirupu, který se používá jako přírodní sladidlo nebo přísada do dezertů a nápojů. Tento sirup je oblíbený díky svému zdraví prospěšnému složení, protože obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů.


Džem z žižulí: Z žižulí se v Chorvatsku vyrábí džem, který je populární jako pomazánka na chléb nebo přísada do pečiva. Džem má bohatou, sladkou chuť a je často kombinován s jiným ovocem. Pokud nestíháte žižule sníst, udělejte si džem podle coolinarky.


Sušené žižule: V některých oblastech Chorvatska se žižule suší a konzumují jako zdravá svačina, podobně jako v jiných částech světa. Sušené plody jsou sladké a výživné, často se používají i do čajů nebo dezertů.

Chorvatské ovoce - sušené žižule
Chorvatské ovoce - sušené žižule

Domácí likér z žižulí: Kromě rakije se žižule používají k výrobě sladkých ovocných likérů, které mají nižší obsah alkoholu. Tyto likéry jsou oblíbené jako aperitiv a mají příjemně ovocnou chuť.








V chorvatské kultuře jsou žižule považovány za symbol podzimu, a jejich produkty se často konzumují během slavností a tradičních oslav.

Pokud vás lákají tekuté poklady a nepřivezli jste si dostatečné zásoby z Chorvatska, můžete si přijít na své na stránkách 8wines, kde najdete výběr téměř 50 chorvatských vín!



Zdroje: slobodnadalmacija, sibenskiportal, croatia.hr, FB Tvrđava Barone, dulist.hr, coolinarka

176 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page