top of page
  • Obrázek autoraPineTree

Maják Palagruža: Strážce Jadranu

Aktualizováno: 11. 1.

Proč o něm píšem, když je od nás poměrně daleko?

Jezdí se každý rok regata Palagruža Cup, které jsme se účastnili, a tak jsem se trochu zajímala, co že to ta Palagrůůůža je.

Tento izolovaný klenot, nacházející se asi 68 kilometrů jihozápadně od ostrova Lastovo, je domovem majáku Palagruža, který slouží jako nezbytná navigační pomůcka pro námořníky plující tímto náročným regionem.

Začíná se na Murteru a jede se Směr Palagruža a zpět na Murter. Tedy přestože samotný maják je od nás vzdálený, regata začíná velmi blízko, na ostrově Murter, a tak můžete pozorovat její start i návrat. Je to opravdu nádhera vidět rozjíždku lodní flotily.



Maják Palagruža byl postaven v roce 1875, a od té doby svítí jako spolehlivý průvodce lodím, které putují blízkými vodami. V té době byl postaven ve snaze zvýšit bezpečnost námořní dopravy v oblasti, která byla považována za jednu z nejnebezpečnějších. Navzdory svému historickému původu prošel maják několika modernizacemi a renovacemi, aby udržel krok s technologickým pokrokem a nadále plnil svou důležitou roli. Je to největší maják a zároveň nejvzdálenějším! Pokud vás zajímá nejvyšší maják, tak tím je maják Veli Rat na ostrovu Dugi, u Zadaru.




Palagruža samotná je malý ostrov s plochou pouhých 0,25 km², ale jeho význam jako navigačního bodu je nepoměrně velký. Maják, vysoký 34 metrů, je postavený na nejvyšším bodě ostrova. Kromě své estetické hodnoty poskytuje maják moderní světelný signál, který je viditelný na velkou vzdálenost, což usnadňuje námořníkům orientaci v temné noci.

Pro návštěvníky, kteří si přejí zažít kouzlo tohoto odlehlého místa, je možné se dopravit na Palagružu při organizovaných výletech z okolních ostrovů. Přestože maják samotný nenabízí ubytování, návštěvníci mohou prozkoumat krásy ostrova a obdivovat maják zblízka. Palagruža je známá také pro své podmořské jeskyně a útesy, což přidává dobrodružný prvek k návštěvě tohoto unikátního místa.




55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tribunj

bottom of page