top of page
  • Obrázek autoraAlisa Benešová

Tribunj

Tribunj je malebná vesnice a obec v chorvatské župě Šibenik-Knin, známá pro své klidné kavárny na pobřeží a bohatou historii. Nachází se přibližně tři kilometry severozápadně od Vodice. Obec zahrnuje osadu Tribunj a malou vesnici Sovlje na západě. Tribunj byla založen jako samostatná obec v roce 2006, kdy se oddělila od města Vodice.


Srimu, Vodice a Tribunj pojí krásná dlouhá a zrekosntruovaná pobřežní promenáda-stezka.











Historické kořeny vesnice sahají do středověku, kdy byla známá jako Jurjevgrad. Proslulá je svým malým poloostrovem, spojeným s pevninou starým kamenným mostem. Staré město, srdce Tribunje, se nachází na tomto malém ostrově. Zde tradiční dalmatské městské domy a úzké uličky vytvářejí jedinečnou atmosféru. Staré město po celý rok hostí mnoho událostí, včetně známého oslího závodu v srpnu a různých hudebních a tanečních akcí v létě.

Pro ty, kteří mají zájem prozkoumat přírodní krásu a kulturní dědictví Tribunje, je nutné navštívit horu Sveti Nikola. Kostel Sveti Nikola, postavený v roce 1452, je jednou z nejdůležitějších památek města. Krátký výstup na vrchol této 60 metrů vysoké hory nabízí dechberoucí výhledy na Tribunj. Promenáda Tribunje je dalším vrcholem, táhnoucí se od mariny k historickému centru města a dále na pláž Zamalin na severu. Je to malebná cesta lemovaná restauracemi a kavárnami, ideální pro ranní procházku, když rybáři přivážejí čerstvý úlovek.


Marina v Tribunji je krásným místem s přímým výhledem na staré město. Má 250 míst v moři a 150 míst na souši a byla oceněna "modrou vlajkou", což ji činí jednou z nejkrásnějších v Chorvatsku. Díky své ideální poloze je Tribunj populárním výchozím bodem pro plachetní výlety a lodní výlety na okolní ostrovy, včetně nedalekého Národního parku Kornati, Přírodního parku Telascica na ostrově Dugi Otok a Národního parku Krka.


Tribunj se může pochlubit několika krásnými plážemi, což z něj činí oblíbenou prázdninovou destinaci. Pláže, většinou jemné oblázkové zátoky, jsou známé vynikající kvalitou moře, nádhernými barvami vody a vysokou čistotou. Pláž Bristak, často označovaná jako pláž Tribunj, a pláž Zamalin, která je ale trohu na okraji Tribunje. V samotné Tribunji najdete spíše divočejší, ale krásné pláže.

Vesnice nabízí autentickou dalmatskou atmosféru se svými úzkými ulicemi, hustě postavenými domy, suchými kamennými zdmi, olivovými háji a vinicemi. Nabízí vynikající příležitost prozkoumat.


Pláž Bristak, za po cestě z Vodic podél nové stezky


Pláž Zamalin, za kostelíkem. S dětmi méně vhodná pláž.


99 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page